Тражимо хитно повлачење споразума потписаног са СЗО

Поделите овај чланак:

Facebook
Telegram
VK
WhatsApp
Twitter
Email
Print
ТРАЖИМО ХИТНО ПОВЛАЧЕЊЕ СПОРАЗУМА О ИМУНИЗАЦИЈИ КОЈУ ЈЕ ДР ЛОНЧАР
ПОТПИСАО СА ДИРЕКТОРОМ Светске здравствене организације за ЕВРОПУ,
ДАН НАКОН ИЗБОРА У СРБИЈИ
Удружење грађана „Лекари и родитељи за науку и етику – ЛРНЕ“ изражава велику и оправдану забринутост   поводом спорног потписивања двогодишњег Споразума између Министарства здравља Р. Србије  и Светске здравствене организације (СЗО) из следећих разлога :
Потписивању овог споразума,  који се односи, између осталог, и  на имунизацију и дигитализацију у здравству,  приступило се само дан после спроведених избора  4. априла 2022.године.
Нигде се не може наћи садржај овог Споразума,  осим кратке информације на сајту Министарства здравља и агенцијских вести.
Само дан након потписивања овог Споразума,  одржан је први састанак на коме су  експерти СЗО и представници Министарства здравља  отпочели  заједничке активности у циљу имплементације сарадње договорене и верификоване Споразумом који су потписали директор СЗО др Ханс Клуге и министар здравља сада техничке Владе др Златибор Лончар.
Захтевамо да  се овај  споран Споразум одмах суспендује и зауставе све активности које се односе на њега, ради заштите интереса грађана Србије, а на првом месту здравља деце. Уверења смо да је садржај овог споразума, који је недоступан јавности, веома важан да би га потписивао министар одлазеће, техничке Владе те да је неопходно сачекати формирање Скупштине која једина има  надлежност да бира мандатара и чланове  нове Владе, па тако и министра здравља.
Информишемо јавност да смо данас поднели Министарству здравља Захтев зa приступ инфoрмaциjама oд jaвнoг знaчaja  у коме смо тражили да нам се достави копија  оригинала овог спорног Споразума,  у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.   
У Београду , 08. априла 2022.године