❗Медицина између добра и зла❗Имунизација после вађења крпеља трајала је близу једне деценије, без икаквог медицинског утемељења❗

Није новина да се део медицинске струке одрекао хуманости етике и Хипократа. Корени моралне изопачености једног броја људи у белим мантилима налазе се још у социјализму. Сетите се да је крађа и продаја беба почела у време Социјалистичке Југославије.
Још један догађај из тог периода оставио је мрљу на белим мантилима и остао је непримећен, до данашњих дана. Није тако суров и страшан, као крађа и продаја беба, али је свакако појава коју не треба заборавити.
Односи се на имунизацију против Тетануса особа које су имале контакт са Крпељом.
Пре тридесет година у служби Хитне помоћи у Свилајнцу дошао је допис да се за све особе, које се јаве због интервенције вађења Крпеља а нису имунизоване против Тетануса, примени процес имунизације.
Вероватно је да су такве дописе добиле све службе Хитне медицинске помоћу у целој тадашњој држави.
Допис је упућен из Епидемиолошке службе ДЗ у Свилајнцу. Наредба за имунизацију кренула је или из тадашњањ Министарства Здравља или из Института за јаво здравље ,,Батут“
Пацјенти којима је здравствено особље извадило Крпеља, морали су да приме одмах серум и вакцину против Тетануса! Податак о примени серума и вакцине уредно је убележен у здравствену књижицу пацјента. Следећа ревакцина је давана после месец дана такође у служби Хитне помоћи . Трећа ревакцина је била на шест месеци а последња на годину дана. Читав процес ревакцинација обављан је у просторијама Хитне службе. Долазак пацјената да приме ревакцине је био готово 100% . Пацјенти су имали пуно поверење у лекре и уредно су долазили ради примања ревакцинација.
Убод Крпеља није тетаногена рана. То зна сваки здравствени радник. Крпељ је преносилац неких заразних болестиали, не и Тетануса. Рана која настаје убодом Крпеља је плитка, због обиља капилара у кожи увек има доста кисеоника. Бакцил Тетануса се не може размножавати у аеробној рани, чак и да Крпељ има у себи споре Тетануса, што је само теоретска могућност.
Због чега су пацјенти били имунизовани непотребно, тешко је знати? Имунизација после вађења крпеља трајала је близу једне деценије!
Затим је нагло престала, на усмено обавештење из Епидемиолошке службе!
Колико је непотребних, можда и штетних процедура по здравље пацјената примењено а да тога пацјенти нису свесни?!
Прича о примени антитетанусне имунизације је само врх леденог брега. Корона је оголила намере злих људи да се обогате и да смање број људи на Планети. Испунили си оба плана. Први у потпуиности а други делимично. Зарадили су огроман новац. Али нису убили онолики број људи колико су планирали.
Због чека лекари пристају да раде оно што нема утемељење у науци, етици и хуманости? Због чега су спремни да угрозе здравље па чак и живот својим пацјентима?
Кукавичлук, конформизам и послушност су особине које лекара чине опасним по здравље људи. Слепо ће слушати наредбе надређених и извршавати их, бојећи се губитка посла!

У историји имамо страшне догађаје убијања милиона људи где су извршиоци без гриже савести хладно изјављивали ,,Ја сам само радо свој посо“
И за време пландемије короне многи лекари су ,,само радили свој посао“
Да се зло не понови МОРАМО се удружити и бранити најсветлије традиције лекарског позива. Један од првих корака у томе је удружење ЛЕКАРИ И РОДИТЕЉИ ЗА НАУКУ И ЕТИКУ!
Удружени око хуманих идеја, лакше ћемо одбацити штетне и у пракси неутемељене протоколе лечења. Све што се праксом није доказало као добро, за зравље пацјената, мора се одбацити.
Дужни смо, људима које лечимо да вратимо поверење у медицину, у лекаре и све зравствене раднике. И због њих и због нас. Али најпре због хуманости, због поверења човека према човеку!
Због поштовања сваког живота, као властитог!

Др Мића Нешић, Повереник ЛРНЕ за Свилајнац

Поделите овај чланак:

Facebook
Telegram
VK
WhatsApp
Twitter
Email
Print