Округли сто: Правда за истину и слободу!

Данас је у орагнизацији УГ Лекари и родитељи за науку и етику одржан округли сто под називом „Правда за истину и слободу – Декларација о заштити универзитетских професора и права на патриотизам“.

Учешће на округлом столу су узели проф. др Валентина Арсић Арсенијевић, проф. др Бојко Бјелаковић, проф. др Бранимир Нестровић, проф. др Бранислав Ристивојевић, проф. др Драго Ђорђевић, проф. др Ђорђе Чантрак, адвокат Иво Струјић и Бошко Обрадовић, народни посланик и председник Српског покрета Двери, док се путем видео линка обратио академик Матија Бећковић.
Модератор округлог стола била је Нада Гладовић.

Учесници су се сложили да их и поред различитих стручних компетенција, обједињује залагање за слободу говора и изношење критичког мишљења. Током конференције, усвојена је Декларација о заштити универзитетских професора и права на патриотизам“ коју ће народни посланик Бошко Обрадовић предати у Скупштини Србије. У декларацији су истакнута 4 главна кроз позив позив одговорнима у министарствима Владе РС и одговорним представницима Универзитета да успоставе владавину права, да:
1. Очувају достојанство професије, унапређивањем моралних вредности, заштите вредности знања и подизања свести о одговорности свих чланова универзитетске заједнице
2. Обезбеде поштовање и спровођење сопствених Закона и прописа
3. Обезбеде поштовање начела слободе мишљења и изражавања у раду универзитетских професора који траже и бране истину
4. Омогуће поштовање Кодекса професионалне етике универзотета и Лекарске коморе државе Србије

Обраћања учесника округлог стола можете погледати испод👇👇

Поделите овај чланак:

Facebook
Telegram
VK
WhatsApp
Twitter
Email
Print