Политика Приватности

Лекари и Родитељи за Науку и Етику

Сајт lrne.rs врло озбиљно схвата своју одговорност у погледу заштите података о личности.

lrne.rs (у даљем тексту сајт) обвезује се да ће штитити Вашу приватност и омогућити Вам најбоље могуће искуство коришћења ове странице.

Молимо, прочитајте ову изјаву како бисте разумели како се односимо према Вашим личним подацима. Ова изјава се може мењати, па препоручујемо да је повремено проверите.

Ова политика заштите приватности описује начине на које сајт користи личне податке посетилаца. Давањем својих личних података и прихватањем Политике приватности потврђујете да сте сагласни да се Ваши подаци користе на начин описан у овој Политици. Уколико се Политика приватности промени, измењени текст Политике ћемо објавити на овој страници. Континуираном употребом овог сајта, као и давањем својих података приликом онлине контакта потврђујете да сте сагласни и са изменама Политике.

Политика приватности је документ који гарантује заштиту приватности наших корисника на Интернету. Сајт можете прегледати бесплатно и без икакве обавезе да откријете свој идентитет или оставите било какве личне податке. Одлучите ли искористити неку од услуга које нудимо (Питање, Коментар, Упит), нужно је да нам оставите личне податке, како бисмо били у могућности да вам обезбедимо тражено. Тражимо само информације које су нужне како бисмо што боље реализовали Ваш захтев. (Када се поставља питање, потребан нам је контакт за повратну информацију.)

ПРИКУПЉАЊЕ ИНФОРМАЦИЈА – начин и разлог
Wеб сајт тражи Ваше личне податке само ако желите користите неку од наших услуга и самовољно попуните форме на нашем сајту.

Посетите ли wеб сајт, наш wеб провидер аутоматски бележи податке коју укључују ИП адресу Вашег рачунара, врсту претраживача, име домена, време посете, адресу wеб странице с које сте дошли, те све информације о страницама које посетите на нашој локацији о чему сте били обавештени на свим страницама сајта.

Ове податке користимо за статистичке анализе о коришћењу наших страница, с циљем да побољшамо квалитет услуге.

Напомена: наш провидер не бележи Вашу е-маил адресу или било које друге податке, који би се могли искористити за Вашу личну идентификацију. Можете се искључити из бележења ових података ако исправно подесите ваш претраживач – више о томе у наставку.

Подаци које скупљамо су следећи:

Домен и ИП адреса;
Врсту броwсер-а и оперативног система помоћу којег се приступило нашем сајту;
Време приступа и дужину посете;
Стране које посећујете;
Уколико сте посетили наш сајт са неког другог сајта, адресу тог сајта;
Уколико нам сами проследите информације.
У којим случајевима бележимо ваше приватне податке:

Постављање питања
(Име, емаил – на који вам достављамо одговор)
Контакт подаци и питања се чувају у интерној бази докле год аутор не тражи да се питање из интерне базе избрише.

Остављање коментара
(Име/ницкнаме, емаил адреса, ип адреса)
*Анонимизован надимак од емаил адресе може бити достављен услузи Граватар ради провере да ли исту услугу корситите. Овде можете видете политику приватности Граватара. Након одобравања коментара ваша слика профила је видљива јавности. Коментари се чувају док аутор не затражи скидање или на наки начин нарушава идеологију сајта.

ВАШЕ ЛИЧНЕ ПОДАТКЕ НЕ ДЕЛИМО СА ДРУГИМА НИ ПОД КОЈИМ УСЛОВИМА
Сајт неће продавати, трговати, изнајмљивати или давати Ваше личне податке трећој страни ни под којим условима.

СИГУРНОСТ ПРИКУПЉЕНИХ ИНФОРМАЦИЈА
Сајт посебно брине да су прикупљене информације о корисницима сигурне и заштићене од губитка, промена, недозвољеног приступа и било које врсте злоупотребе.

Сајт је на сигурном ССЛ серверу. Придржавамо се строгих безбедносних процедура у погледу чувања и откривања информација које нам дајете како бисмо спречили неовлашћени приступ истима.

Са нашег сајта линкови могу водити на друге сајтове. Не сносимо одговорност за политику или процедуре за заштиту података, као ни за садржај на овим сајтовима.

ПОЛИТИКА КОЛАЧИЋА
Коришћењем нашег сајта сагласни сте да можемо да сачувамо колачиће и ИП адресе и да им приступимо, да користимо друге методе за прикупљање података о коришћењу сајта и побољшамо ваше искуство на мрежи. Услед недавних промена у закону, сви сајтови који су активни широм одређених делова Европске уније морају да добију пристанак за коришћење или чување колачића (или сличних технологија) на вашим рачунарима или мобилним уређајима. Ова политика колачића пружа вам јасне и релевантне информације о колачићима које користимо и о разлозима за њихово коришћење.

ВАШ ПРИСТАНАК
Тиме што настављате да користите наш сајт слажете се са тим да можемо да поставимо колачиће на ваш рачунар како бисмо анализирали начин на који користите наш сајт. Молимо вас да пажљиво прочитате ову политику колачића како бисте сазнали детаљне информације о подацима које прикупљамо када користите овај сајт. Уколико не желите да прихватите колачиће у погледу вашег коришћења овог сајта, морате да престанете да га користите.

ШТА ЈЕ КОЛАЧИЋ?
Колачићи су мале датотеке које се постављају на ваш рачунар преко сајтова које посетите или одређених порука е-поште које отворите. Њихова употреба је широко распрострањена како би сајтови могли правилно да функционишу и како би њихови власници могли да добију пословне и маркетиншке информације.

Колачићи које користимо на сајту помажу нам да вам обезбедимо боље искуство на мрежи, памте ваше параметре и помажу нам да побољшамо сајт. Тиме што приступате нашем сајту слажете се да се ова политика колачића примењује кад год приступите сајту, независно од уређаја који користите.

КОЈЕ ЛИЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПРИКУПЉАЈУ КОЛАЧИЋИ?
Уопштено, колачић садржи текстуални низ који садржи информације о прегледачу. За рад није неопходно да колачић препозна одакле сте, он само треба да запамти ваш прегледач.

ДА ЛИ МОГУ ДА ПОВУЧЕМ СВОЈ ПРИСТАНАК?
Након што сте нам дали пристанак у погледу коришћења колачића, на вашем рачунару или уређају биће сачуван колачић који ово подешавање памти за наредни пут. Ово престаје да важи након одређеног времена (у сваком случају у периоду од 13 месеци). Уколико у било којем тренутку желите да повучете свој пристанак, биће потребно да избришете колачиће преко подешавања у интернет прегледачу. За додатне информације о брисању или блокирању колачића посетите абоутцоокиес.орг.

КАКО МОГУ ДА ИСКЉУЧИМ КОЛАЧИЋЕ?
Интернет прегледачи вам омогућавају да промените подешавања у вези са колачићима. У вашем интернет прегледачу дата подешавања се најчешће налазе у менију „Опције” (Оптионс) или „Параметри” (Преференцес). Доле наведене везе могу бити од помоћи ако желите боље да разумете подешавања. Или, за додатне информације треба да искористите опцију „Помоћ” (Хелп) у свом интернет прегледачу.

Подешавање колачића у Интернет Еxплорер-у
Подешавање колачића у Фирефоx-у
Подешавања колачића у Xроме-у
Подешавања колачића у Сафари-ју

КАДА КОРИСТИМО КОЛАЧИЋЕ?

Праћење

Колачићи се користе за прикупљање статистичких података о томе како корисници употребљавају наш сајт. На пример, за добијање увида у то како посетиоци користе сајт тако да можемо да га побољшамо у смислу његове употребљивости.

Циљање

Колачићи за „циљање” су повезани са услугама које пружају треће стране, као што је дугме „Лике” и „Схаре”. Треће стране пружају ове услуге у замену за препознавање да сте посетили нашу страницу.

Повезивање са друштвеним мрежама попут Фејсбука може довести до тога да оне користе информације о вашој посети како би на другим сајтовима усмериле оглашавање на вас.

Колачићи пружају агенцијама за оглашавање информације о вашој посети тако да оне могу да вам понуде огласе који би вас занимали.

Свим овим колачићима управљају треће стране, а за додатне информације можете да погледате обавештења о приватности на ссајтовима самих трећих страна.

Тиме што користите наш сајт прихватате употребу колачића за „циљање”. У неким случајевима прихватање ових колачића представља услов за коришћење сајта; дакле, уколико их онемогућите/блокирате не можемо да гарантујемо како ће наш сајт функционисати.

ГООГЛЕ АНАЛИТИКА

Ова страница користи Гоогле Аналyтицс за анализу коришћења странице. Гоогле Аналyтицс употребљава колачиће за прикупљање стандардних података интернетских записника и посетилаца или података у анонимном облику. Информације које генерира колачић о вашој употреби странице (укључујући ИП адресу) преносе се Гоогле-у. Информације се затим користе за процену коришћења странице посетиоца и за прикупљање статистичких извештаја о активностима на сајту.

Гоогле-ова правила о приватности доступна су на адреси: хттпс://полициес.гоогле.цом/привацy.

Гоогле је развио додатни програм за прегледач за ЈаваСцрипт Гоогле аналитике којим се она искључује (га.јс, аналyтицс.јс, дц.јс). Уколико желите да будете искључени из Гоогле аналитике, можете да преузмете и инсталирате додатни програм за свој мрежни прегледач.

КАКО НАС КОНТАКТИРАТИ?

У сваком тренутку можете захтевати брисање свих података слањем захтева на контакт@лрне.орг, са насловом ГДПР.

ПРОМЕНЕ ПОЛИТИКЕ ПРИВАТНОСТИ

Све промене политике приватности ће бити забележене овде, тако да посетиоци наших страница увек знају које информације прикупљамо, како их користимо и у којим околностима их делимо с трећом страном.

Коментари
Када посетиоци оставе коментаре на веб месту, скупљамо податке приказане у обрасцу за коментаре као и IP адресу посетиоца и ниску user agent његовог прегледача веба за помоћ у откривању непожељног.

Анонимизована ниска направљена од ваше адресе е-поште (такође названа и хеш) може бити достављена услузи Граватар да би се видело да ли је користите. Политика приватности услуге Граватар је доступна овде: https://automattic.com/privacy/. Након одобрења вашег коментара, ваша слика профила је видљива јавности у смислу вашег коментара.

Угнежђени садржај са других веб места
Чланци на овом веб месту могу да садрже угнежђени садржај (нпр. видео снимке, слике, чланке, итд). Угнежђени садржај са других веб места се понаша на потпуно исти начин као да је ваш посетилац посетио друго веб место.

Та веб места могу да прикупе податке о вама, користе колачиће, угнезде додатно праћење од стране треће стране и надгледају вашу интеракцију са тим угнежђеним садржајем, укључујући праћење ваше интеракције са угнежђеним садржајем уколико имате налог и пријављени сте на то веб место.