Нова хајка на здравље деце и право на избор!

Забринути родитељи из Крушевца су нам доставили одлуку Завода за јавно здравље из Крушевца да се сва деца која нису добила ММР  вакцину не примају у вртиће и школе, без обзира да ли за то постоје разлози.

Устав Републике Србије гарантује слободу избора за све грађане, а то се односи и на медицинске интервенције. Недопустиво је да се врши злоупотреба овог права и да се у Закону о заштити становништва од заразних болести уводи календар обавезне имунизације деце. 

Како смо дошли до тога, да у ери огромног напретка медицине, медицинска метода из 18. века буде обавезна за целокупну популацију здраве деце у Србији? 

Како смо дошли до тога да медицински необразовани родитељи преузимају ризик од могућих последица вакцинације свог здравог детета?

Како смо дошли до тога да родитељ нема право на избор да одлучи шта је безбедно/небезбедно за здравље детета?

Захтевамо да народни посланици у Скупштини Србије траже измену овог Закона, јер у европским земаљама није обавезна метода из 18. века (тј. вештачка имунизација). 

У наставку је Допис који плаши родитеље Крушевца, достављен 30.12.2022. године и 12.1.2023.

У наставку је искуство мајке из Новог Сада (2017. година) која је тражила гаранције институција државе Србије да је вакцина безбедна, а након што јој је патронажна сестра саветовала да не даје ММР вакцину док дете “не проприча”.

Мајка, адвокат по струци, је почела да чита научне радове о ММР вакцини и дошла је до низа нелогичности. Утврдила је да је вакцина необавезна у великом броју развијених земаља, а да је обавезна у земљама Источне Европе и у сиромашнијим деловима света. Утврдила је и да се деци од 0 до 18 месеци живота вештачки унесе око 24 различитих антигена, као и да су ови антигени везани за алуминијум и друге носаче. Када је прочитала радове о штетности алуминијума и сличних носача показало се да су неки од њих повезују са аутизмом. Као адвокат је била у шоку да таква метода, без да је педијатар детаљно информише о безбедности медицинских метода које треба или не треба да дозволи да се примене на њеном детету.

Најпре се обратила педијатру у дому здравља и питала да ли постоје контраиндикације у везе вакцине. Педијатар није дала одговор и упутила је на Институт за јавно здравље Војводине. Институт за Јавно здравље Војводине није дао одгвор, али је упутио на Министарство здравља Србије. Министарство здравља Србије није дало одговор и упутило је на Батут. Батут није дао одгoвор и упутио је на АЛИМС. Коначно, ни једна од поменутих институција није одговорила ни на једно конкретно питање. 

Чувена флоскула је гласила “вакцина је једна од важнијих тековина цивилизације”. 

Да ли се то односи и на дрвени точак, телеграф, магнетофон???

У наставку је документација коју нам је доставила мајка, адвокат из Новог Сада.

Поделите овај чланак:

Facebook
Telegram
VK
WhatsApp
Twitter
Email
Print

Најава догађаја – ЛРНЕ трибина Слобода и здравље у Бијељини 3.12.2022.