ЛРНЕ ПРУЖА ПОДРШКУ ПРОТЕСТУ СТУДЕНАТА МЕДИЦИНСКОГ ФАКУЛТЕТА

 

Удружење грађана Лекари и родитељи за науку и етику (ЛРНЕ), пружа подршку студентима медицинских факултета у Србији, у њиховим захтевима за: праведне услове стипендирања, савремену наставу и примењено знање, плаћен стаж младим лекарима.

Сматрамо да постојећи систем школовања у Србији генерално не функционише како би требало, а нарочито након увођења “квази болоње”.
Студенти медицине, као будући млади лекари који треба да лече овај народ, требало би да имају много више примењеног знања, практичне наставе, мање групе за вежбе, савремену наставу уместо садашњих претераних броја беспотребних колоквијума и тестова.

Недостатак лекара у Србији показао се најјасније током пандемије и видели смо како изгледа када немате стручне људе у здравственом систему, односно имате их недовољно. Здравље и безбедност нације су кључне теме за сваку државу и сматрамо да је улагање у студенте и школство улагање у будућност ове земље.

Само на територији Београда у свакој амбуланти, дому здравља, болници, имамо дефицит лекара, тако да апсолутно оправданим видимо захтев студената за плаћен стаж младим лекарима и апелујемо на власт да уместо у бесмислене пројекте попут изградње националних стадиона и финансирање безбројних непотребних пројеката НВО, средства преусмере на овај конструктиван предлог, а на корист свих грађана наше земље.

Протест студената биће одржан у среду, 21. јуна 2023. године у 10 сати испред Министарства здравља Р. Србије, Министарства просвете Р. Србије и Владе Р. Србије.

Београд, 19.6.2023.
УГ Лекари и родитељи за науку и етику

 

 

Поделите овај чланак:

Facebook
Telegram
VK
WhatsApp
Twitter
Email
Print