Ослободите и Жељка Частвана, грађанског активисту и борца за слободу избора

Суботичани: Жељко Частван, Самир Војнић Тунић, Дејан Елек и Дарко Гвозденовић,Суботичани, ухапшени су у петак 9. августа, само због тога што су користили своје Уставом загарантовано право да оду на пријављен еколошки скуп у суботу 10. августа 2024.године у Београду. Сведоци смо колико је грађана дошло а они су спречени.

Зачуђујуће и противзаконито је било хапшење свих пре пријављеног еколошког народног скупа којим се изражава воља грађана по питању рударења литијума. Грађанима који су незаконито осумњичени и ухапшени у акцији полиције личила је на хапшење терориста, а не групе грађанских активиста који деле ставове 90% становништва Србије. Акција хапшења је снимана за потребе режимских медија. Извршени су упади у њихове куће и станове, пред децом претресени су и одузети су телефони супруга осумњичених. Докази за хапшење које је полиција предочила медијима су слике преписке на друштвеној мрежи Телеграм, у групи која осим њих четворице има још 19 чланова.

Према информацијама којима располажемо од нашег адвоката Милорада Михаиловића, а који је и један од браниоца Частвана, чињеница је да ухапшени нису имали намеру рушења уставног поретка ни напада на полицију. Принципијелно, овакав вид репресије режима према било ком грађанину земље Србије, сматрамо бахатим и незаконитим, а изражавамо бојазан да на тај начин власти директно продубљују политичку кризу и поларизацију друштва.

Дејан Елек, Самир Војнић Тунић и Дарко Гвозденовић, ухапшени су у петак, а пуштени су да се бране са слободе, док је Жељку Частвану је одређен притвор од 30 дана. Жељко је смештен у нехумане услове и није му пружена основна медицинска нега.

Позивамо надлежне органе да поступају по закону а не по наруџбини и Захтевамо да се Жељко Частван ослободи, јер не постоје никакви аргументи да он не буде на слободи, као и сви остали ухапшени због намере одласка на еколошки скуп где је Народ Србије јасно рекао НЕ рударењу литијума у СРБИЈИ.

Поздрављамо ослобађање невино ухапшених људи из свих делова Србије и тражимо да правда и Закон буду примењени једнако над свима.

УГ “Лекари и родитељи за науку и етику”